Korenwolf maakt opmars in Limburg

Redactie

Het gaat goed met de korenwolf. De hamster was in 1999 nagenoeg uitgestorven in Nederland, maar door een fokprogramma leven er nu weer zo'n vijfhonderd in speciale akkerreservaten in Zuid-Limburg. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van onderzoeksinstituut Alterra.

Om het aantal hamsters in stand te houden moeten er 250 extra hectares leefgebied bijkomen, bovenop de 500 die er nu zijn, concludeert Alterra. Verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) per brief gevraagd om het project financieel te steunen.

"Als je zo veel moeite hebt gedaan om de populatie van de korenwolf te laten groeien en het beestje vervolgens weer laat uitsterven, dat zal door niemand worden begrepen", zegt Driessen. "Het is zaak dat we het hamsterbeheer in de komende jaren voldoende in de steigers kunnen houden."

De korenwolven leven nu in zogenoemde kunstburchten op het land van Limburgse agrariërs. De boeren krijgen een financiële vergoeding voor het onderhouden van de 30 centimeter grote diertjes door een deel van de oogst te laten staan en geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De eerste hamsters werden in 2002 uitgezet. Een korenwolfcommissie houdt toezicht op de herintroductie.