"Gezondheid spelers FC Twente loopt gevaar"

Sjors (Sj0rSz)

FC Twente staat een historische expeditie naar Moskou te wachten. De Tukkers spelen daar donderdagavond in het kader van de Europa League namelijk tegen Rubin Kazan. Het is echter de verwachte temperatuur, die voor het grootste probleem zorgt.

Op de dag van de wedstrijd zal het omstreeks -30 graden Celcius zijn. Gekie Meins, clubarts van FC Twente, maakt zich dan ook terecht zorgen. "De gezondheid van de spelers loopt echt gevaar."

Er is geen officiële lijst met koudste wedstrijden ooit terug te vinden, maar het is wel zeker dat het duel tussen Rubin Kazan en FC Twente de boeken ingaat. Veel mensen noemen de krankzinnige temperatuur van 30 graden onder nul 'bizar', 'krankzinnig' en 'historisch'.

Meins is in elk geval druk bezig om FC Twente zo optimaal mogelijk voor te bereiden op deze ijskoude trip. "Omdat we in Nederland zelf geen ervaringen met extreme kou hebben, ook niet in het dagelijks leven, ben ik in de boeken gedoken om de effecten bij mensen te registreren. Gezond is het allerminst; voor de zekerheid hebben we de stukken naar de UEFA gestuurd."

"Voor de hele selectie is extra kleding besteld," vervolgt Meins. "Zoals skibroeken, mutsen, handschoenen, colletjes. Verder hebben we zogenoemde heatpacks aangeschaft, zakjes die vijf uur warmte afgeven en die je in handschoenen en voetbalschoenen kunt doen. Rondom de wedstrijd geldt dat de spelers na de warming-up nieuwe kleren moeten dragen, omdat natte shirts tijdens het duel kunnen bevriezen. Ik sluit ook niet uit dat we met mutsen voetballen, om de oren te beschermen."

Tot slot sprak Meins ook nog met een longarts, die liet weten dat de extreme kou nadelige effecten op de gezondheid van de spelers kan hebben. "Het inademen van zulke koude lucht heeft onherroepelijk zijn weerslag op de longcellen. Voordeel is weer dat het om jonge, gezonde topsporters gaat, die sneller herstellen dan een ander."

De Europese voetbalbond (UEFA) hanteert in elk geval geen richtlijnen met betrekking tot extreme temperaturen. Men kijkt echter wel naar het criterium, dat de veiligheid van de spelers en officials niet in gevaar komt. Zo speelden Rosenborg BK en Bayer Leverkusen in november 2010 nog bij een temperatuur van -17 graden Celcius.