Kamp wil werkloze Pool uitzetten

Redactie

Oost-Europese arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken moeten het land worden uitgezet. Om dat voor elkaar te krijgen moeten probleemmakers in het uiterste geval tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Dat stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), meldt zijn ministerie dinsdag.

Ook wil Kamp bekijken of de Oost-Europeanen bij het krijgen van een burgerservicenummer gelijk kunnen worden ingeschreven bij de gemeente waar ze aan de slag gaan. In de gemeente Westland gebeurt dat al. "Dat initiatief moet landelijk gevolgd worden."

Door de inschrijving kunnen ze volgens hem 'net als de rest van Nederland' betalen voor de voorzieningen die ze gebruiken. Ook zou het zo gemakkelijker te controleren zijn of de werknemers behoorlijk worden gehuisvest.

Kamp wijst er in De Telegraaf op dat in sommige gevallen 40 procent van de bezoekers van een daklozenopvang uit Polen komt. "Ik kan mensen die rechten hebben om hier te komen niet tegenhouden." Maar volgens hem moet de overheid degenen die werkloos worden daarop aanspreken. "Als ze vervolgens niet luisteren of steeds terugkomen, moet je hen uitzetten."

Het ministerie schat dat in 2009 165.000 mensen uit Oost-Europa in Nederland verbleven. "Dat aantal is intussen toegenomen."