'Downloadgids' FTD stopt per 1 maart

Stefan

Downloadcommunity FTD gaat per 1 maart op zwart. Dit op last van de rechtbank in Haarlem, hoewel FTD in het vonnis tegen de zaak tegen BREIN op vrijwel alle punten gelijk kreeg.

Downloaden van films en muziek is in Nederland legaal. Ook het aanbieden van een 'tvgids' over downloads is legaal. Uploaden echter niet en volgens de rechtbank stimuleert FTD het uploaden naar Usenet. Dit zou blijken uit meldingen van 'spotters' die een download aankondigden. Ook het kudo's systeem droeg volgens de rechter bij aan het stimuleren van uploads.

FTD ziet geen andere mogelijkheid de toko te sluiten, onder meer vanwege de hoge dwangsommen en de kosten van een hoger beroep dat jaren kan duren.

Bovendien zou de rechtbank kunnen afdwingen dat FTD gedurende het hoger beroep op zwart moet. De rechter bepaalde al dat FTD binnen een maand moet stoppen. FTD werd negen jaar geleden opgericht om downloaders een gids te geven over downloads. Je kon niet rechtstreeks vanaf FTD downloaden.

Momenteel stappen downloaders massaal over op de nieuwe luis in de pels van Tim Kuik, Spotnet. Spotnet is soortgelijk van opzet als FTD, maar werkt met een gedecentraliseerde database. Omdat de database onder meer op usenet zelf wordt opgeslagen en op die manier door duizenden servers, en zelfs google groups, wordt opgeslagen is het zo goed als onmogelijk deze offline te halen. Ook is van de software de broncode beschikbaar. Zou de maker van de software gevonden worden kan hij onmogelijk de code offline halen omdat een volgende programmeur het dan eenvoudigweg zou over nemen.

Updates op Spotnet volgen kan via http://twitter.com/#!/spotned. Een videotutorial vind je op YouTube.

spotnet
The King is dead, long live the King