Den Haag zet acties openbaar vervoer voort

Redactie

Het Haagse vervoersbedrijf HTM gaat dinsdag actievoeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Maandag was het de beurt aan het Amsterdamse vervoerbedrijf en woensdag volgt de RET in de stadsregio Rotterdam.

Door de actie zullen dinsdag in de regio Haaglanden de Randstadrail lijnen 3 en 4, tramlijnen 10 en 19 en de buslijnen 18, 22, 24 en 25 de hele dag niet rijden. Vanaf 20.00 uur rijden helemaal geen HTM-bussen meer.

Met de acties willen de vakbonden de reiziger de gevolgen van de voorgenomen besparingen laten merken. De regering wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Hierdoor zouden veel tram- en buslijnen komen te vervallen en worden routes korter.

Het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam spanden maandag een kort geding aan om de actie te verbieden. De actie zou onevenredig veel reizigers treffen en bedrijven en overheden te veel schade berokkenen. De voorzieningenrechter vond de actie van de vakbonden niet buiten proporties en oordeelde dat de acties gewoon door kunnen gaan..