Scheepvaart Rijn vrijgegeven

Redactie

De vaarweg op de Rijn langs de Lorelei, waar half januari een zwavelzuurtanker door een nog onbekende oorzaak kapseisde, is maandagmiddag vrijgegeven. Dat hebben de Duitse autoriteiten maandag gezegd.

De scheepvaart was nog geblokkeerd omdat de bodem van de plek des onheils werd gecontroleerd op ondiepe stukken. Aan het begin van de middag werd allereerst de scheepvaart stroomopwaarts vrijgegeven. Daarna volgde al snel de dalvaart (richting Nederland).

Het gehavende schip is zondagavond naar de haven Lorelei gesleept. Het gekantelde wrak met aan boord 2400 ton zwavelzuur blokkeerde de doorgang voor het scheepvaartverkeer in eerste instantie volledig. Na enige tijd konden weer mondjesmaat vaartuigen passeren.

Vorige week besloten de Duitse autoriteiten een groot deel van het zwavelzuur in de Rijn te lozen, nadat volgens bergingsbedrijf Mammoet overpompen te veel risico's met zich meebracht voor het personeel en de omwonenden.

Bij een zoektocht aan boord van de tanker werd een vermist bemanningslid gevonden. Een ander bemanningslid is nog niet gevonden.

Scheepvaart Rijn vrijgegeven
Scheepvaart Rijn vrijgegeven (Foto: ANP)