[WRC] Hirvonen wint Rally van Zweden

Peterselieman

Mikko Hirvonen heeft de openingsrace van het World Rally Championship seizoen 2011 op zijn naam geschreven. De Fin bleef in de Zweedse sneeuw de verrassende Mads Ostberg en Jari-Matti Latvala voor. Veelvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb werd teleurstellend zesde.

Loeb had had de pech om op de openingsdag als eerste over de sneeuw te moeten rijden en verloor hierdoor veel tijd. Verder had hij twee lekke banden en sneeuw die de op de grill van de auto zat, waardoor de Fransman zijn normale snelheid met de Citroën niet kon halen.

Ostberg maakte indruk door in zijn eerste wedstrijd in een competitieve auto brutaal de leiding te grijpen, maar Hirvonen wist zich er alsnog voorbij te rijden en de zege te grijpen. Latvala werd derde, nadat op de slotdag Petter Solberg naar plaats vijf terugviel.

De Noor reed in de auto van Peter Merksteijn die deze rally oversloeg. Solberg had op het podium kunnen eindigen als hij niet in de fout was gegaan door op de laatste dag tussen de proeven te snel te rijden en zijn rijbewijs in te moeten leveren. Bijrijder Chris Patterson moest het stuur overnemen en zorgde er zo voor dat ze als vijfde eindigden. Kimi Räikkönen eindigde als achtste, terwijl Dennis Kuipers als dertiende werd afgevlagd.