'Europa was inconsistent naar Egypte'

Redactie

Europa is er niet in geslaagd een gezamenlijke mening naar buiten te brengen over de revolutie in Egypte. "Politiek was Europa tot mijn grote spijt afwezig", zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De EU-commissaris van Buitenlandse Zaken Catherine Ashton die het buitenlands beleid van Europa een stem moet geven stond volgens de De Hoop Scheffer aan de zijlijn. Dat valt haar volgens hem niet te verwijten. Hij wees erop dat de 'grote landen' Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië ieder een eigen mening naar buiten brachten.

"De grote landen maken de dienst uit. Er kwam geen verklaring namens de 27 lidstaten." Volgens De Hoop Scheffer is het 'geen goede trend' dat ieder land voor zich spreekt. Het zou sterker overkomen als de landen met een gezamenlijke verklaring komen.

Toch kan Egypte volgens hem nog wat aan de Europese Unie hebben, maar alleen als het land dat zelf wil. Zo zou de EU kunnen helpen met het opstellen van een grondwet, het ontwikkelen van een maatschappelijk middenveld en het opstellen van partijprogramma's. "Dat zijn allemaal zaken waar Egypte door 30 jaar dictatuur geen ervaring mee heeft."

De oud-CDA-politicus waarschuwde voor de neiging om vanuit de leunstoel de invloed van het Westen op de situatie in het Midden-Oosten te overschatten. "Ik zie niet een activistisch beleid tot stand komen waar tegen Saoedische prins wordt gezegd dat hij weg moet en tegen het volk dat ze de banieren kunnen uitrollen."

De Hoop Scheffer verwacht dat het beleid van Egypte minder vriendelijk wordt voor Israël, maar benadrukt daarbij dat hier weinig over te voorspellen valt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou er volgens hem goed aan doen nog eens met de Palestijnen om tafel te gaan zitten. Nu zit de moslims-extremistische beweging Hamas volgens hem nog ingesloten op de Gazastrook tussen Egypte en Israël, maar de vraag is of de grens bij Egypte dicht blijft.