Marcellis: "Ik moet constanter gaan worden"

Olga Kroeders

Dirk Marcellis is bezig aan zijn eerste seizoen bij AZ. De verdediger moest flink aanpoten na zijn overstap van PSV.

Marcellis is sinds zijn komst een vaste waarde in de ploeg van Gertjan Verbeek. De Friese oefenmeester deed tot nu toe in vrijwel alle duels een beroep op de ex-PSV'er. "Ik heb als een monnik moeten leven. Tussen augustus en december speelden we 31 officiële duels. Na de winterstop volgen er nog dertien", zegt Marcellis.

"De trainer heeft me één keer rust gegeven, thuis tegen BATE Borisov. Een paar dagen later werd de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen afgelast", aldus Marcellis tegen Voetbal International. "Had ik twee keer achter elkaar niks te doen. Daar moest ik even aan wennen. Dit ritme beïnvloedt je leefwijze. Ik ben erg geïnteresseerd in het evenwicht tussen rust, voeding en herstel."

Vorig seizoen moest de rechtsback bij PSV genoegen nemen met een reserverol. "Doordat ik vorig seizoen vooral trainde, was ik altijd klaar voor een wedstrijd. Nu was ik doodop en stond er meteen weer een volgende belangrijke wedstrijd voor de deur. Ik moest in twee dagen weer op honderd procent zien te komen. Soms had ik iets langer nodig. Maar het verschil tussen de eerste en tweede seizoenshelft was dan ook enorm."

"Een jaar lang zat ik een beetje te verpieteren op de bank. Bij AZ kreeg ik te maken met een andere omgeving en andere mensen. Ze hadden hier ook een nieuwe start gemaakt. Alles lag open. Vol ertegenaan, en dat is het. Het is lekker binnenkomen als je meteen twee keer per week speelt. Hier verlangde ik naar", vervolgt Marcellis, die ruimte voor verbetering ziet. "Ik vind dat ik te wisselvallig ben geweest. Ik moet constanter worden, dat is mijn goede voornemen. Van daaruit ga ik voor uitschieters naar boven", aldus de drievoudig international.

Vanavond speelt AZ tegen PSV. Marcellis doet niet mee vanwege een schorsing.