'Landelijk netwerk alcoholpoli's voor comazuiper'

Redactie

Er komt een landelijk netwerk van poliklinieken waar jongeren die zichzelf bewusteloos drinken behandeld kunnen worden. De behoefte aan deze alcoholpoli's is groot, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Ziekenhuizen in Delft, Eindhoven, Hoorn en Leeuwarden hebben al een afdeling waar comazuipers terechtkunnen. De komende drie jaar moeten nog eens twintig hospitalen zo'n alcoholpoli krijgen.

De afgelopen jaren nam het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoedafdeling van een ziekenhuis belandt sterk toe. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend, maar komen uit op ongeveer zevenhonderd. Een jaar eerder waren dat er vijfhonderd.

Kinderarts Nico van der Lely helpt de ziekenhuizen de komende jaren met het inrichten van de poliklinieken. De arts is initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli die in 2007 in Delft werd geopend.

Onderzoek van Van der Lely wijst uit dat 60 procent van de jongeren onder de 16 die in de alcoholpoli opgenomen zijn geweest, na zes maanden helemaal is gestopt met drinken. Ruim 80 procent doet na een opname niet meer aan het zogenoemde binge drinken.

Het succes heeft er volgens de kinderarts mee te maken dat comazuipers en hun ouders na een opname voorlichting krijgen over de gevolgen van alcoholmisbruik. Daarna volgt een gesprek met een kinderpsycholoog die probeert te achterhalen waarom het kind naar de fles heeft gegrepen.


'Landelijk netwerk alcoholpoli's voor comazuiper' (Foto: Novum)