Amerikaan langer vast in Pakistan

Redactie

De Pakistaanse politie heeft vrijdag in de oostelijke stad Lahore een Amerikaanse man beschuldigd van 'moord in koelen bloede'. Een rechter besloot dat de 36-jarige Raymond Allen Davis nog veertien dagen langer in hechtenis moet blijven en verzocht de Pakistaanse regering uit te zoeken of de man diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Volgens de Verenigde Staten schoot Davis op 27 januari twee mannen dood die hem probeerden te beroven. Washington blijft erbij dat de detentie onder internationale overeenkomsten voor diplomaten onwettig is, aangezien Davis werkzaam is op de Amerikaanse ambassade. De VS oefenen nu diplomatieke druk uit en hebben al gedreigd miljarden aan hulpgeld niet uit te keren als Davis niet wordt vrijgelaten.

Uit het Pakistaanse politieonderzoek zou blijken dat Davis niet uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. Zo zou een van de slachtoffers in de rug zijn geschoten. "Het was een opzettelijke moord in koelen bloede gepleegd", aldus politiechef Aslam Tareen. Volgens de Amerikaanse consul-generaal in Lahore, Carmela Conroy, zijn er echter ooggetuigen die kunnen bevestigen dat het wel degelijk zelfverdediging was.

De beweringen van de politie en het langere voorarrest hebben de spanningen tussen de VS en Pakistan verder doen oplopen. Hun - altijd al ongemakkelijke - bondgenootschap wordt van cruciaal belang geacht voor het beëindigen van de oorlog in Afghanistan.