Diplomaat VS: Afrikaanse dictator is goeie gozer

Redactie

Teodoro Obiang, de dictator van Equitoriaal Guinea, is 'een van de goeden'. Dat heeft de Amerikaanse diplomaat Anton Smith in 2009 gezegd, blijkt uit door WikiLeaks gelekte diplomatieke telegrammen. Van Obiang bestaat echter het beeld dat hij zichzelf en zijn naasten gigantisch heeft verrijkt door de verkoop van olie, wat ten koste ging van de bevolking van zijn land.

Dat is niet de mening van Smith, die zegt dat de dictator zijn land op 'milde en goedaardige' wijze leidt, maar wordt tegengewerkt door kwaadwillende activisten, die de corruptie en wreedheden in het land overdrijven. Volgens Smith moet Washington Obiang te vriend houden, omdat de Verenigde Staten anders de toevoer van energie in gevaar brengen. Equitoriaal Guinea is de op twee na grootste leverancier van olie aan de VS.

De vondst van olie in Equitoriaal Guinea in 1994 maakte het land tot een van de rijkste in de wereld. De opbrengsten uit de verkoop van olie vloeien echter niet door naar de bevolking. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat de kindersterfte in het land is toegenomen en dat een derde van de kinderen zijn basisschool niet afmaakt.