[Upd] Egypte: Protesten bij paleizen

Steven (raistlin6)

Farewell Friday, zoals deze dag wordt genoemd door demonstranten, staat in het teken van de grote getallen demonstranten en de plaatsen van protesten. De speech van Mubarak lijkt juist voor meer energie en meer mensen te hebben gezorgd.

In Caïro zijn er voor de achttiende dag op rij tienduizenden mensen op het Tahrir-plein om het vertrek van Mubarak te eisen. Mubarak heeft gezegd te zullen sterven in Egypte en in september zich niet herverkiesbaar te stellen.

Het verschil met de andere dagen is dat er nu ook tien- tot honderdduizenden mensen bij het gebouw van de staatstelevisie zijn, waar het leger overigens de boel bewaakt. Er zijn tevens tienduizenden mensen bij het presidentieel paleis in Heliopolis in Caïro, ook hier houdt het leger de wacht. 

In Suez zouden demonstranten overheidsgebouwen hebben ingenomen en in Alexandrië zijn tienduizenden demonstranten bij het presidentieel paleis aldaar. Er staan scherpschutters op de daken en tanks op het strand bij het paleis en op de toegangsweg, zo is te zien op de rechtstreekse stream van Al Jazeera.

Update 16.00 uur
Al Jazeera bevestigt zojuist dat Mubarak geland is in Sharm el Sheikh, waar hij een soort vakantiehuis heeft, vanwaar hij wel vaker het land bestuurt. Sommige bronnen noemen dit een teken van zwakte, waar andere juist zeggen dat het van arrogantie getuigt. Het aantal demonstranten neemt nog toe, maar tot nu toe blijft het relatief rustig.

Update 16.33 uur
Minister president Mark Rutte heeft aangegeven de speech van Mubarak die voor zo veel ophef zorgde  'saai' te hebben gevonden, hij zei dit tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte maakt zich wel zorgen, maar vindt niet dat de EU moet oproepen tot het aftreden van Mubarak, eerst zou duidelijk moeten zijn wat de alternatieven zijn.