Operaties ziekenhuis Winterswijk onder toezicht

Redactie

De operaties van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk staan onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In de operatiekamers van het ziekenhuis wordt de veiligheid van patiënten volgens de inspectie onvoldoende gegarandeerd.

Tijdens een onaangekondigd bezoek aan de operatiekamers van het ziekenhuis stuitten inspecteurs op 'ernstige tekortkomingen'. Zo werden veiligheidschecks niet of onvolledig uitgevoerd en werd het anesthesiegeneesmiddel propofol niet volgens de voorschriften gebruikt. Ook ontbrak het op de OK aan discipline op het gebied van onder meer kledingvoorschriften.

Het ziekenhuis herkent zich in de constateringen van de inspectie en heeft verbeteringen doorgevoerd om de veiligheid van patiënten te kunnen garanderen. Ook heeft het ziekenhuis een plan van aanpak opgesteld om voor 1 maart aan alle normen te voldoen.

Volgens de IGZ is het door de getroffen maatregelen niet nodig om het uitvoeren van operaties te verbieden. Wel blijven de operatieve processen in het ziekenhuis voorlopig onder verscherpt toezicht staan.