Machiel de Graaf lijsttrekker PVV Eerste Kamer

Redactie

Machiel de Graaf is de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. Dat maakte Geert Wilders vrijdag bekend. De PVV-leider noemde De Graaf bij de presentatie een groot politiek talent waar Nederland de komende jaren nog heel veel van gaat horen.

De 41-jarige De Graaf is nu fractievoorzitter van de partij in Den Haag. Hij zei apetrots te zijn op zijn lijsttrekkersschap. "Ik besef terdege dat het een enorme verantwoordelijkheid is, maar het is een uitdaging van Nederland een nog mooier land te maken." De Graaf gaat ervan uit dat de gedoogcoalitie 'een heel goede meerderheid' zal halen in de Eerste Kamer.

Hij is sinds november ook beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie. Daarvoor werkte hij voor een marketingafdeling in de farmaceutische industrie en daarvoor als fysiotherapeut.

De Graaf - telg uit een Scheveningse vissersfamilie - zei dat hij al lange tijd geïnteresseerd was in politiek. "Ik had alleen een probleem: mijn partij bestond nog niet." Hij vertelde dat hij zich op zijn vijftiende bewust werd van de 'problemen' die de islam veroorzaakt, toen hij op school een werkstuk schreef over dit thema.

Sinds maart vorig jaar strijdt De Graaf naar eigen zeggen in de gemeenteraad 'tegen het meest luxe speeltje van de linkse elite: de exorbitante kunst-, cultuur- en integratiesubsidies'. Hij blijft actief in de gemeenteraad, zei hij vrijdag.

De overige kandidaten voor de Eerste Kamer worden pas in april bekendgemaakt, dus na de verkiezingen. Volgens De Graaf is het belangrijk dat zij zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun functie. Hij sprak tegen dat sprake zou zijn van kiezersbedrog of een gebrek aan transparantie, aangezien op 2 maart wordt gestemd voor Provinciale Staten. De kandidaten daarvoor zijn wel bekend. De partij doet mee in alle provincies.

Niettemin riep Wilders zijn achterban op om massaal naar de stembus te gaan. De leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt op 23 mei namelijk de Eerste Kamer. En het spant erom of VVD, CDA en PVV een meerderheid krijgen in de senaat, blijkt uit peilingen. Vooral de PVV-kiezers neigen ertoe om thuis te blijven.

"PVV'ers moeten echt gaan stemmen." Als zij willen dat de huidige politieke samenwerking tussen VVD, CDA en PVV succesvol kan worden voortgezet, is een meerderheid in de Eerste Kamer noodzakelijk, aldus Wilders.