"Tadic en Stenman lijken wel verliefd"

Jeffrey

Dusan Tadic staat na zijn drie assists tegen Willem II op een totaal dertien assists en daarmee is hij met PSV'er Balázs Dzsudzsák de beste aangever van dit Eredivisieseizoen. Samen met Fredrik Stenman vormt hij de veel geroemde linkerkant van FC Groningen.

De veel geroemde scouting van FC Groningen bracht al spelers als Luis Suárez en Tim Matavz naar Groningen en lijkt afgelopen zomer met Tadic een nieuwe voltreffer te hebben aangetrokken. Oud-speler en -coach Jurrie Koolhof was betrokken bij de scouting van de 22-jarige linkspoot. Hij reisde enkele keren naar Servië om hem aan het werk te zien bij Vojvodina Novi Sad.

"We hebben veel DVD's bekeken en hem drie keer aan het werk gezien", aldus Koolhof tegen Goal.com. "Hij kon ook al naar Rusland, maar heeft voor een geleidelijke carrière gekozen. Nederland staat hoog aangeschreven als opleidingsland en dat doet ons goed. Het liefst halen we natuurlijk spelers van Nederlandse bodem, maar als je dan kijkt naar het verschil in prijs tussen Tadic en bijvoorbeeld Strootman. Die bedragen liggen zo ver uit elkaar, dat je wel verder wordt gedwongen om verder te kijken."

Tadic speelde in de jeugd voor de Servische clubs AIK Bačka Topola en Vojvodina, waarvoor hij in 2006 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Vorig seizoen goed voor tien doelpunten in 27 competitiewedstrijden en maakte in totaal 29 goals in 107 wedstrijden in de Servische competitie. "We zagen dat hij erg getalenteerd was en beschikte over een sterk linkerbeen, overzicht en ook liet hij andere spelers scoren", vervolgt Koolhof. "Hij heeft er vorig seizoen ook een stuk of veertien, vijftien voorbereid. Mede door Tadic heeft spits Dragan Mrdja toen heel veel gescoord. Die speelt nu voor FC Sion in Zwitserland."

Bij Groningen vond Tadic snel zijn draai, maar zijn eerste goal liet nog even op zich wachten. Pas eind december maakte hij tegen Excelsior (2-2) in zijn negentiende wedstrijd zijn eerste doelpunt. Inmiddels staat hij na 22 duels al op vier. "Die doelpunten gaan nu ook komen", aldus Koolhof. "Hij is nu toch een beetje bevrijd en zit een flow." Met Fredrik Stenman vormt de Serviër dit seizoen een sterke tandem aan de linkerkant bij FC Groningen. "We wisten natuurlijk dat Stenman goed kan opkomen en dat Tadic de bal goed kan meegeven en klaarleggen. Maar dat het zo goed gaat, is een droom. Van tevoren kan je natuurlijk niet alles bevroeden. Dit is bijna uniek. Die dingen kunnen gebeuren in het voetbal, opeens is er een klik. Dat kon je bij die twee al vrij vlot zien. Het is net als verliefd worden."