Verplichte registratie voor prostituees

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt vast aan de verplichte registratie van prostituees. De omstreden zogeheten peespas komt er echter niet. Dit liet de minister de Tweede Kamer donderdag weten tijdens een Kamerdebat.

Een groot deel van de Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij het register. Opstelten liet weten dat de registratie bijdraagt aan een beter zicht op de seksbranche, zodat misstanden beter aangepakt kunnen worden.

Volgens Opstelten zorgt de verplichte registratie ervoor dat er meer 'contactmomenten' komen tussen de prostituees en de gemeente en hulpinstanties. Nu onttrekken vrouwen zich vaak al dan niet vrijwillig aan hulp.

De angst dat het register dat de overheid gaat bijhouden op straat terechtkomt is ongegrond, zegt Opstelten, die 'harde waarborgen' belooft. Zo zal het register 'zeer goed beveiligd' worden en als een prostituee stopt met haar werk in de seksbranche, worden direct al haar gegevens gewist. Ook is het register niet op basis van naam, maar enkel op basis van het burgerservicenummer te doorzoeken.

De omstreden peespas, waarbij iedere prostituee zou kunnen bewijzen dat ze legaal werkt, komt er niet. Vanuit de Kamer en de branche was groot verzet tegen het pasje, dat stigmatiserend zou werken.

In het wetsvoorstel van Opstelten blijft de bezoeker van een illegale prostituee strafbaar. Volgens de minister hebben klanten de verantwoordelijkheid om na te gaan of de prostituee wel legaal werkt. "Een klant die kiest voor illegale prostitutie houdt dit in stand", zei Opstelten.


Verplichte registratie voor prostituees (Foto: Novum)