Voorwaardelijk straf voor vader schutter Winnenden

Redactie

De vader van de 17-jarige scholier die in maart 2009 in Winnenden in Duitsland vijftien mensen en uiteindelijk ook zichzelf doodschoot is donderdag in Stuttgart tot een jaar en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Tegen de vader was twee jaar onvoorwaardelijk geëist.

De rechtbank verklaarde de 52-jarige sportschutter schuldig aan dood en toebrengen van letsel door nalatigheid. Ook is hij veroordeeld omdat hij had nagelaten te voorkomen dat zijn wapen in handen van een onbevoegde kon komen. Tim K. haalde het wapen en bijbehorende munitie uit de slaapkamer van zijn ouders.

De rechter rekende het de ouders ook aan dat zij wisten dat hun zoon een potentieel gevaar vormde. Zij waren al sinds april 2008 door een pyschiater geïnformeerd over de stemmingswisselingen en moordfantasieën van hun zoon. Het had hun moeten opvallen dat hun 'contactgestoorde' en 'psychisch instabiele' kind in een bijzondere probleem- en risicogroep viel, zei de rechter. Op grond hiervan had de vader het wapen bij zijn zoon weg moeten houden en het zeer zorgvuldig moeten opbergen.