Tot negen jaar geëist voor drugssmokkel

Redactie

Tegen vijftien verdachten van drugssmokkel zijn celstraffen tot negen jaar geëist. De groep zou tussen 12 september en 25 december 2009 met behulp van cateringtrolleys zeker acht drugstransporten hebben uitgevoerd vanuit Bonaire, Curaçao en Suriname.

In totaal zijn er zeventien verdachten, van wie er dertien op Schiphol werkten. Het Openbaar Ministerie ziet een 36-jarige Amsterdammer en een 47-jarige man uit Capelle aan den IJssel als hoofdverantwoordelijken in de zaak. Zij zouden de transporten hebben gecoördineerd en onderhielden contacten met het buitenland. Het OM eiste tegen hen respectievelijk acht en negen jaar gevangenisstraf.

De drugs werd in cateringtrolleys verstopt in vliegtuigen. Cateringmedewerkers op Schiphol haalden de bewuste trolleys uit het toestel, waarna de drugs buiten de luchthaven werden gebracht. Vier transporten werden onderschept. In totaal werd ruim 33,5 kilo cocaïne in beslag genomen.

De rechtbank doet op 25 februari uitspraak tegen de vijftien verdachten. De zaak tegen een zestiende verdachte is aangehouden tot eind deze maand.