Franse magistraten boos op Sarkozy

Redactie

Franse rechters, aanklagers en advocaten hebben deze week bijna alle gerechtshoven in het land gesloten uit protest tegen onzorgvuldige opmerkingen van de Franse president Nicolas Sarkozy over incompetentie in het Franse rechtsstelsel. Donderdagmiddag houden de boze juristen een protestmars.

Volgens de magistraten ging Sarkozy veel te ver door een verdachte in een moordzaak een monster te noemen en te zeggen dat hij 'mogelijk schuldig' is. Tony Meilhon (31) wordt verdacht van de ontvoering van en moord op de 18-jarige serveerster Laetitia Perrais, die op 19 januari verdween. Haar in stukken gehakte lichaam werd later in een verlaten groeve teruggevonden. Meilhon was kort daarvoor vrijgekomen uit de gevangenis en heeft vijftien veroordelingen op zijn strafblad staan.

De Franse president ligt al langer in de clinch met de magistraten, omdat hij volgens hen hun onafhankelijkheid in het geding brengt door het rechtsstelsel te willen hervormen. Deze keer echter kunnen de juristen rekenen op de steun van diverse politievakbonden - die doorgaans op de hand zijn van Sarkozy, een voormalig minister van binnenlandse zaken. De bonden voelen zich eveneens geschoffeerd, omdat de president de politie verwijt dat zij de moord had kunnen voorkomen.

Critici zeggen dat Sarkozy de moord aangreep om de Franse bevolking in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2012 te tonen dat hij voor een harde aanpak van de misdaad is.

Na zijn vrijlating had Meilhon zijn adres bekend moeten maken bij de politie. Later bleek dat hij nooit is doorverwezen naar een reclasseringsambtenaar.

"Wanneer je een individu als dit, dat bovendien mogelijk schuldig is, uit de gevangenis laat zonder ervoor te zorgen dat hij wordt bezocht door een reclasseringsambtenaar, is dat een fout", zei Sarkozy op 3 februari. "De mensen die dit geheim hielden of deze fout lieten gebeuren worden gestraft. Dat zijn de regels." Hij voegde eraan toe dat het 'onze taak is de samenleving te beschermen tegen deze monsters'.

De Franse magistraten en politie zeggen nu dat het de taak is van de regering om te onderzoeken of er fouten zijn gemaakt in de zaak-Meilhon, maar lieten eveneens weten boos te zijn dat de president beloofde straffen uit te delen voordat een degelijk onderzoek is verricht.