FARC laat gijzelaar vrij

Redactie

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft woensdag een 35-jarig gemeenteraadslid vrijgelaten. De man, Marcos Baquero, werd in juni 2009 ontvoerd en is de eerste van vijf gevangenen die de FARC deze week heeft beloofd vrij te laten.

Baquero werd, in het bijzijn van voormalig senator en bemiddelaar Piedad Cordoba, overgedragen aan het Internationale Rode Kruis. Met een helikopter van de hulporganisatie werd hij vervolgens naar de stad Villavicencio gevlogen.

De FARC heeft sinds begin 2008 vijftien gijzelaars vrijgelaten, als teken van goede wil en van de bereidheid om vredesonderhandelingen aan te gaan. Bij al deze vrijlatingen trad Cordoba op als bemiddelaar. In september nam de Colombiaanse procureur-generaal haar echter haar senaatszetel af en werd het haar voor de duur van achttien jaar verboden een openbaar ambt te bekleden, omdat zij banden zou hebben onderhouden met de FARC. Desondanks mag zij haar bemiddelingswerk voortzetten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet maandag weten geen vredesdialoog met de FARC te zullen aangaan zolang de rebellenbeweging niet al haar gevangenen heeft vrijgelaten. Ook moet de FARC haar aanvallen staken, de drugshandel afzweren en geen landmijnen meer leggen.

De rebellenbeweging heeft nog zo'n twintig gijzelaars in handen, van wie sommigen al meer dan dertien jaar worden vastgehouden.


FARC laat gijzelaar vrij (Foto: Novum)