[Upd] Egypte: Massale stakingen

Rein (anoniem_17012024013905)

Vandaag is de zeventiende dag van demonstraties in Egypte ingegaan en nog immer zijn er duizenden mensen aanwezig op het Tahrir-plein in Caïro.

Hoewel de meeste media-aandacht gericht is op de gebeurtenissen in de Egyptische hoofdstad, escaleren de protesten door het hele land. Meer en meer groepen voegen zich bij de 'pro-democratie'-demonstranten.

In tegenstelling tot de demonstranten op Tahrir of in Alexandrië, uiten de nieuwe groepen hun onvrede met het regime vooral door te staken. Sommige groepen leggen alleen het werk neer, terwijl andere zich, al dan niet tijdelijk, voegen bij de verschillende demonstraties.

In Caïro lopen naar schatting een paar honderd advocaten door de stad, op zoek naar een route naar het presidentiële paleis. In het hele land hebben medewerkers van het openbare vervoer het werk neergelegd. Bussen en treinen staan daardoor stil. In Luxor hebben boeren in dienst van de overheid het land bezet en weigeren ze te vertrekken.

Wat vooral opmerkelijk is aan deze stakingen, is dat deze georganiseerd zijn door verschillende vakbonden. Vakbonden in Egypte staan onder de controle van het regime. De medewerkers van de vakbonden zijn derhalve ook ambtenaren. Dat nu ook ambtenaren zich beginnen te roeren wordt gezien als een teken van een kentering.

In een reactie op al deze protesten heeft vicepresident Omar Suleiman gedreigd met militair ingrijpen. Hij wil dat de protesten 'zo snel mogelijk stoppen', zodat 'er een einde kan komen aan de chaos'. Egyptisch minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit heeft gezegd dat als de protesten niet spoedig stoppen er een militaire coup dreigt.

Ondertussen is de positie van de militairen in het geheel nog onduidelijk. Ze hebben zich nog steeds niet duidelijk voor of tegen de revolutie uitgesproken.

In het midden van al deze ontwikkelingen worden de geruchten dat de demonstranten morgen naar het presidentiële paleis zullen trekken steeds hardnekkiger.

Update 16.16 uur
Zojuist verklaarde een Egyptische legerofficier tegenover het volk dat de commandanten van het Egyptische leger aan het vergaderen zijn. De vergadering over de huidige crisis moet duidelijk maken of het leger aan de kant van het volk staat. Daarnaast moet duidelijk worden of de eisen van het volk worden ingewilligd. Zoals het er nu uitziet blijkt dit laatste het geval te zijn.