Aanklagers: Berlusconi moet voor de rechter komen

Redactie

Italiaanse aanklagers hebben woensdag bij een rechtbank in Milaan een verzoek ingediend voor een proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De aanklagers beschuldigen Berlusconi ervan betaald te hebben voor seks met een minderjarige. Bovendien zou Berlusconi zijn macht en invloed hebben gebruikt om de zaak in de doofpot te krijgen. Het is nu aan de rechter of het verzoek wordt ingewilligd.

De aanklagers willen een versneld proces, omdat ze van mening zijn dat er sluitend bewijs is tegen de premier. Die procedure staat aanklagers toe voorbereidende hoorzittingen over te slaan en direct naar de rechtbank te gaan. De aanklagers stellen dat Berlusconi een Marokkaans meisje met de bijnaam Ruby, die toen 17 was, betaalde voor seks. In Italië is gemeenschap met vrouwen onder de achttien strafbaar.

De aanklacht van machtsmisbruik is gebaseerd op telefoontjes die Berlusconi pleegde met de politie in Milaan. Ruby werd daar vastgehouden op een politiebureau, omdat ze drieduizend euro zou hebben gestolen. Uiteindelijk werd het meisje overgedragen aan een vertrouweling van Berlusconi.

Tientallen aanhangers protesteerden woensdag voor de Milanese rechtbank tegen de beslissing van de aanklagers. Ze zeggen dat Berlusconi de telefoontjes pleegde om een diplomatieke rel te voorkomen. Op dat moment zou hij er nog van zijn uitgegaan dat Ruby een nichtje was van de Egyptische president Hosni Mubarak.

De verdediging van Berlusconi is van mening dat de zaak moet worden behandeld door het Tribunaal van Ministers, een driekoppig college dat is opgezet om overtredingen begaan door regeringsleden bij de uitoefening van hun functie te onderzoeken. De aanklagers stellen echter dat de misdrijven waarvan Berlusconi wordt beschuldigd niet zijn gepleegd tijdens de uitoefening van zijn ambt.

Berlusconi noemde de beschuldigingen tegen hem woensdag 'walgelijk' en een poging om zijn regering in diskrediet te brengen. Hij zei dat ze nergens op gebaseerd zijn en hield vol dat de Milanese aanklagers de wet overtreden omdat de zaak buiten hun jurisdictie valt.


Aanklagers: Berlusconi moet voor de rechter komen (Foto: Novum)