Vlotvaarders moeten reddingsactie betalen

Redactie

De opvarenden van twee vlotten die in augustus 2008 in de problemen kwamen op de Waddenzee moeten zelf betalen voor de reddingsactie. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald. De kantonrechter was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen. Het gaat om 2000 euro.

De vlotten met aan boord acht mannen, een auto en een caravan waren midden in de nacht met windkracht 6 op weg van Lauwersoog naar Ameland. De opvarenden wilden het Roggefeest bijwonen. In de buurt van Ameland raakten de vlotten het onderlinge contact kwijt, waarna een van de mannen alarm sloeg.

Een reddingsboot van de KNRM en twee schepen van een bergingsbedrijf brachten de mannen en hun vlotten in veiligheid. Ze werden naar het Friese Holwerd gebracht, omdat de burgemeester van Ameland hen verbood een stap op het eiland te zetten. Het bergingsbedrijf stuurde daarop een rekening van 2000 euro.

De mannen weigerden te betalen omdat zij geen opdracht hadden gegeven hen naar Holwerd te slepen. Volgens het hof protesteerden de mannen niet tegen hun redding en staat bovendien in de wet dat bij een geslaagde reddingsactie hulploon verschuldigd is. Of de vlotten al dan niet zeewaardig waren, is volgens het hof niet relevant.