Noord-Ierse politie arresteert IRA-dissidenten

Redactie

De politie in Noord-Ierland heeft dinsdag twee dissidenten van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) gearresteerd op verdenking van een mislukte aanslag in Belfast.

De arrestatie van de twee mannen van 33 en 34 jaar volgt op een speuractie die de politie in januari uitvoerde in een deel van Belfast, na een telefonische waarschuwing van een IRA-splintergroep dat leden in het gebied bommen hadden verstopt die niet waren afgegaan.

De politie vond bij de dagenlange zoekactie twee bommen, waarvan er een in een auto was verstopt en een andere was vastgetapet aan een kinderfiets. Hoofdinspecteur Justyn Galloway van de Noord-Ierse politie beschuldigt de twee gearresteerde mannen ervan de politie met telefoontjes over een ingeslagen winkelruit naar de omgeving met de bommen te hebben gelokt. De bommen ontploften vervolgens niet.

Verschillende splintergroepen van de IRA die in 1997 tegen het staakt-het-vuren van de organisatie waren, plegen nog geregeld aanslagen in Noord-Ierland. Zij zijn tegen de samenwerking van katholieken en protestanten in de Noord-Ierse regering. In maart 2009 doodden gewapende IRA-dissidenten twee Britse soldaten die buiten dienst waren. Maar de meeste aanvallen zijn nadien mislukt dankzij politietoezicht of door amateurisme van de dissidenten zelf. Bij de zes bommen die vorig jaar wel afgingen, vielen geen ernstig gewonden en was de schade beperkt.