Mubarak stelt 'hervormingscommissies' aan

Redactie

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft een commissie aangesteld die aanbevelingen moet gaan doen over constitutionele hervormingen. Beoogd wordt onder andere een versoepeling van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om mee te kunnen doen aan presidentsverkiezingen. Ook moet het aantal termijnen dat een president kan vervullen gelimiteerd worden.

Het staatspersbureau MENA meldde dat het hoofd van het hoogste hof van beroep in het land de voorzitter wordt van de commissie, die verder zal bestaan uit zes rechters en vier grondwetsdeskundigen. Aan het eind van de maand licht de commissie vicepresident Omar Suleiman in over haar aanbevelingen.

Suleiman zei dinsdag dat Mubarak ook opdracht heeft gegeven tot de vorming van een commissie die erop moet toezien dat de hervormingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Het aanstellen van de commissies vormt de eerste concrete stap van Mubarak in de richting van de hervormingen die werden toegezegd tijdens de twee weken van massale protesten tegen zijn regime.

Mubarak beloofde volgens Suleiman tevens dat er geen represailles worden genomen tegen de demonstranten. "De jeugd van Egypte verdient nationale waardering", zou Mubarak hebben gezegd. "Ze moeten niet worden opgepakt of lastig worden gevallen en hun vrijheid van meningsuiting mag hun niet worden ontnomen."

De president gaf daarnaast opdracht een onderzoek in te stellen naar de confrontaties tussen betogers en aanhangers van de regering vorige week. Ook moet de massale arrestatie van mensenrechtenactivisten en journalisten worden onderzocht, aldus Suleiman.

Tot dusverre gaan de concessies de actievoerders niet ver genoeg. Zij eisen nog steeds het onmiddellijke aftreden van Mubarak. De Moslim Broederschap noemde de hervormingen partijdig en blijft erbij dat Mubarak moet aftreden om de woede van Egyptenaren weg te nemen.

De groep beschuldigde aanhangers van Mubarak ervan demonstranten, onder wie leden van de Moslim Broederschap, te hebben opgepakt en te hebben uitgeleverd aan de militaire politie. Die zou de actievoerders hebben gemarteld. "We roepen het leger, dat we respecteren en liefhebben, op om zich verre te houden van deze boosaardige daden", aldus de broederschap.


Mubarak stelt 'hervormingscommissies' aan (Foto: Novum)