Hillen zwijgt over JSF-cables

Redactie

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil niets zeggen over de uitgelekte diplomatieke berichten over de Joint Strike Fighter (JSF). Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat over de beoogd opvolger van de F-16.

"Ik heb geen idee of het waar is of niet waar is", zei Hillen over de zogeheten cables. Hij verwees naar een brief die maandag is verstuurd over de Amerikaanse documenten die zijn uitgelekt via WikiLeaks. Het kabinet wil er niet op reageren, omdat niet vaststaat of het gaat om authentieke ambtsberichten. De VS willen dat bevestigen noch ontkennen.

Uit de documenten bleek dat de Verenigde Staten beter werden ingelicht over de gevechtsvliegtuigen dan de Tweede Kamer. Zo wist de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag in 2007 al dat Defensie te weinig geld had om 85 toestellen aan te schaffen. De Kamer zou daarover niet zijn ingelicht.

Hillen zei dinsdag dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren uitgebreid is geïnformeerd over de JSF. Er zijn 'weinig dingen' die de parlementariërs nog niet weten, aldus de bewindsman. Hij kreeg bijval van VVD'er André Bosman die erop wees dat de regering de afgelopen jaren zo'n drieduizend vragen van de Kamer over het vliegtuig beantwoordde.

De linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA grepen het debat aan voor een hernieuwde oproep om de stekker uit het 'miljardenverslindende' project te trekken. Hillen schreef vorige maand aan de Kamer dat de kosten van het project met 1,4 miljard zijn opgelopen. In totaal heeft Defensie ruim 7,6 miljard euro gereserveerd.

Defensiewoordvoerder Angelien Eijsink (PvdA) vindt een dergelijke kostenoverschrijding niet verantwoord, nu Defensie ook stevig moet bezuinigen. Zij diende daarom een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om te stoppen met het project.

Hillen wees erop dat het kabinet geen besluit neemt over de eventuele aanschaf van de JSF, dat gebeurt pas in 2014. Er is alleen afgesproken om een tweede testtoestel te kopen.