Riccò opnieuw in opspraak

Olga Kroeders

Riccardo Riccò is amper een jaar na afloop van zijn schorsing opnieuw in verband gebracht met doping. De Italiaanse wielrenner werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis, volgens zijn ploeg Vacansoleil vanwege een koortsaanval. De Italiaanse politie vermoedt echter dat Riccò even daarvoor een bloedtransfusie had ondergaan.

Volgens een behandelend arts verkeerde Riccò in shock toen hij bij het ziekenhuis in Modena arriveerde. "Hij biechtte aan zijn vrouw op dat hij net een transfusie had ondergaan met bloed dat hij 25 dagen in de koelkast had bewaard", vertelt de dokter aan Gazzetta dello Sport. "Hij maakte zich duidelijk zorgen of het bloed wel goed bewaard was gebleven."

Riccò verblijft nog steeds in het ziekenhuis, waar hij snel door de politie kan worden ondervraagd. Als de renner schuldig wordt bevonden, hangt hem mogelijk een levenslange schorsing en een celstraf van drie jaar boven het hoofd.

Vacansoleil heeft inmiddels gereageerd via een persverklaring. "Via de Italiaanse media heeft het team kennisgenomen van geruchten rondom Riccardo Riccò. In deze geruchten wordt gezegd dat Riccò heeft toegegeven een bloedtransfusie bij zichzelf te hebben gedaan. Dit zou Riccò aan de artsen hebben toegegeven terwijl hij zich met hoge koorts in het ziekenhuis van Pavullo meldde.

Het team geeft aan onvoldoende kennis van de relevante feiten te hebben om een afgewogen oordeel te vellen over deze kwestie. Het team voert een zero-tolerance beleid op het gebied van dopinggebruik. Alle renners en personeelsleden die de interne en UCI regels op het gebied van dopinggebruik overtreden, worden op staande voet ontslagen.

Momenteel is het team een eigen onderzoek opgestart naar de feiten. Afhankelijk van de uitkomsten van het eigen onderzoek worden verdere stappen ondernomen," aldus de Nederlandse wielerploeg.