Drie vrijwilligers WNF in India vrijgelaten

Redactie

Drie vrijwilligers van het Wereldnatuurfonds (WNF) die zondag werden ontvoerd in het afgelegen noordoosten van India zijn dinsdag vrijgelaten. Drie anderen worden nog steeds vastgehouden. Dat heeft de politie gezegd.

De drie, allen Indiase vrouwen, werden in goede gezondheid aangetroffen in een bos vlak bij de grens met Bhutan nadat de ontvoerders lokale journalisten op de hoogte hadden gesteld van de vrijlating. Journalisten konden niet met de vrouwen praten, omdat ze door de politie werden meegenomen om gehoord te worden. Of de rebellen eisen bekend hebben gemaakt is onduidelijk.

De vrijwilligers waren in het Manas Tijgerreservaat in de deelstaat Assam om tijgers te tellen. Volgens de directeur van het reservaat vertelde een van de vrouwen hem dat de ontvoerders sinds zondag voortdurend van de ene plek naar de andere trokken.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk is de ontvoering het werk van het Nationaal Democratische Front van Bodoland (NDFB), een rebellengroep die gekant is tegen vredesoverleg met de regering in New Delhi. De leider van de groep veroordeelde de ontvoering en ontkende alle betrokkenheid. "Ik verklaar uit naam van de NDFB dat wij niet betrokken zijn bij deze zaak", liet hij in een sms aan journalisten weten. "Ik veroordeel de dader en verzoek hem hen vrij te laten."