Sekte eist terugtrekking Nigeriaanse militairen

Redactie

De Nigeriaanse regering moet militairen uit het noordoosten van Nigeria terugtrekken. Bovendien moet de regering moskeeën herbouwen die zijn vernietigd. Dat heeft de radicaal-islamitische sekte Boko Haram maandag geëist. Boko Haram is verantwoordelijk voor tientallen moorden in het gebied.

De groep eiste kortgeleden de verantwoordelijkheid op voor de moord op zeven personen, onder wie een gouverneurskandidaat voor de deelstaat Borno. De sekte dreigde maandag door te gaan met aanslagen als de regering niet aan de eisen tegemoet komt. "De veiligheid van mensenlevens en eigendommen zijn in handen van de almachtige god", aldus een woordvoerder. "De militairen die gestationeerd zijn in Borno en een aantal aangrenzende deelstaten kunnen geen eind maken aan de reeks aanslagen en moorden in Maiduguri (de hoofdstad van Borno, red.)."

De Nigeriaanse autoriteiten dachten in 2009 Boko Haram te hebben vernietigd, nadat de moskee van de groep was gesloopt en de leider van de groep was overleden in een gevangenis. Nu leeft de bevolking van Maiduguri en de omliggende steden opnieuw in angst voor de groep. Ook westerse diplomaten maken zich zorgen. Ze vrezen dat de groep de aandacht trekt van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida.