Eerste gesprek Korea's sinds aanval eiland

Redactie

Militaire functionarissen van Noord-Korea en Zuid-Korea zijn dinsdag met elkaar in overleg gegaan. Dat heeft het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap gemeld op gezag van een medewerker van het ministerie van Defensie.

Het overleg heeft plaats in een gedemilitariseerde zone in het grensgebied van de twee landen. Het zijn de eerste gesprekken sinds het leger van Noord-Korea in november vorig jaar het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met granaten bestookte. Vier mensen kwamen door de aanval om het leven.

De gesprekken van dinsdag dienen als voorbereiding op een militair topoverleg tussen de twee landen. Hiervoor is nog geen datum geprikt. Volgens Yonhap wordt het topoverleg mogelijk gevoerd op het niveau van de ministers van Defensie van Noord-Korea en Zuid-Korea.

Het ministerie van Defensie van Zuid-Korea heeft echter al laten weten dat de minister pas aanschuift voor gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot als Noord-Korea excuses aanbiedt voor de aanval op het eiland Yeonpyeong in november en het torpederen van een Zuid-Koreaans oorlogsschip bijna een jaar geleden.

Vorig jaar maart zonk een Zuid-Koreaans marineschip, waardoor 46 mensen om het leven kwamen. Volgens Zuid-Korea had het noorden het schip getorpedeerd. Noord-Korea ontkent dat.