FOK!sport in gesprek met... Bas Ent (Toronto FC)

Niels (DerMeister)

Sinds twee jaar volgt FOK!sport onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Elke dinsdagavond kun je de verrichtingen van hun teruglezen in de rubriek Nederlandse voetballers in het buitenland. FOK!sport heeft in het kader van deze rubriek contact gezocht met Bas Ent, speler van Toronto FC.

Bas Ent is een voetballer die voornamelijk als aanvaller of middenvelder speelt. De uit Zaandstad afkomstige Ent maakte in 2006 zijn profdebuut bij FC Volendam. Nadat hij een zware knieblessure opliep, kwam hij in 2009 bij VV Katwijk terecht, dat destijds uitkwam in de Hoofdklasse. Vanaf mei tot juli 2010 kwam hij uit voor de Dayton Dutch Lions, de Amerikaanse ploeg van Erik Tammer. Tijdens deze periode mocht hij stage lopen bij Toronto FC en Columbus Crew, die beiden uitkomen in de Major League Soccer (MLS).


Bas Ent in actie voor Toronto FC

 

Vooral bij Toronto maakte Ent veel indruk, maar de ploeg had niet de financiële middelen om hem over te nemen. Ent keerde in de zomer van 2010 terug bij Katwijk, maar maakte begin 2011 alsnog de overstap naar Toronto FC. Aangezien de MLS pas in maart start, is Toronto FC op dit moment op trainingskamp in het Turkse Belek. De ideale kans voor Ent om zich te bewijzen tegenover de technische staf. FOK!sport zocht contact met Ent op om hem wat vragen te stellen over zijn avontuur bij Toronto.

Hoe zit het trainingskamp in elkaar en bevalt het?

"Ik ben momenteel nog steeds op trainingskamp in Belek, Turkije. Alles is hier fantastisch geregeld. We zitten in een 5 sterrenhotel met een hoop andere Europese clubs/landen. Van het nationale elftal van Luxemburg, tot Terek Grozny van Ruud Gullit. Er wordt alles aan gedaan om de spelers en de staf in de watten te leggen."

Waren er veel overeenkomsten met de Nederlandse manier van aanpak?


"De aanpak is te vergelijken met de aanpak die ik gewend ben. Dit komt natuurlijk omdat Toronto FC met Aron Winter en Bob de Klerk twee Nederlandse trainers heeft. Toch zijn er wel een paar verschillen. Zo wordt er hier meer gehamerd op het fysieke aspect. Meer loopwerk en meer krachtoefeningen. Daarnaast duurt dit trainingskamp zestien dagen, waar Europese clubs vaak een week gaan."


Hoe is de omgang met je teamgenoten? Was de aanpassing lastig?


"Ik heb afgelopen seizoen in Amerika gespeeld, dus de Engelse taal was me al redelijk eigen. Ik moet zeggen dat de spelers die er al zitten de nieuwkomers goed ontvangen hebben. Het voelt als één groep."

Hoe is de omgang met de staf?

"De omgang met de staf is goed. Als Nederlander heb je de mazzel dat je wat beter kunt communiceren, door het feit dat de trainers ook Nederlands zijn. Naast Aron en Bob zijn er nog een handvol assistenten mee, met verschillende afkomsten. Ik denk dat ze elkaar goed aanvullen."

Heb je iets typisch meegemaakt wat je in Nederland nog nooit meegemaakt heb?

"Iets echt typisch heb ik niet meegemaakt. De club heeft veel weg van een Europes club. Wat me wel opvalt is dat de discipline hier, voornamelijk van de spelers zeer goed is. In Nederland maak je wel eens mee dat een speler te laat is, of een verkeerde instelling heeft. Dat zal je hier in tegenkomen!"

Hoe ziet je toekomst er nu uit bij Toronto?

"Door een trainerswissel en een vervanging van de gehele technische staf, zal ik me nog maals moeten bewijzen. Juli 2010 was ik namelijk al eerder op proef. Ik was toen ook al mondeling rond. Ik hoop in deze 16 dagen de technische staf wederom te overtuigen van mijn kunnen."


Wat is je uiteindelijke doel in je actieve voetballoopbaan?


"Ik ben ambitieus ingesteld en ga voor het hoogst haalbare. Ik moet echter wel realistisch blijven en weten dat ik mezelf niet ''binnen'' zal gaan spelen. Ik hoop echter zolang mogelijk in het profvoetbal te blijven en te genieten van wat er nog mag komen."