Van Vollenhoven hekelt benoemingsprocedure

Redactie

De manier waarop Tjibbe Joustra is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is onjuist. Dat zegt scheidend voorzitter Pieter van Vollenhoven in de documentaire De Raad van Pieter, die de NOS zondag uitzendt.

"Niet de overheid, maar de raad zelf moet uit het oogpunt van onafhankelijkheid met een voorstel kunnen komen wie er wordt voorgedragen voor de functie van raadslid of voorzitter", vindt Van Vollenhoven. Hij prijst zich gelukkig met de benoeming van Joustra, maar niet met de manier waarop de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is benoemd.

Het zint Van Vollenhoven niet dat kandidaten voor de functie worden benoemd door de overheid, terwijl diezelfde overheid onderwerp kan zijn van een onderzoek. "Het is een politieke benoeming van wat mij betreft eens maar nooit weer. Dit moet veranderen."

Van Vollenhoven draagt zijn voorzitterschap bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag over. Omdat hij boven de zeventig jaar is kan hij niet worden herkozen. Dat is wettelijk niet mogelijk bij semi-overheidsinstellingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt vliegongelukken en andere rampen. Van Vollenhoven blijft wel betrokken bij de Onderzoeksraad.


Van Vollenhoven hekelt benoemingsprocedure (Foto: Novum)