Hechtenis diplomaat VS in Pakistan verlengd

Redactie

Een Pakistaanse rechter heeft donderdag de voorlopige hechtenis van een Amerikaanse ambassademedewerker in Lahore met acht dagen verlengd. De man wordt ervan verdacht twee Pakistanen te hebben doodgeschoten, volgens zijn verklaring omdat zij hem in een verkeersopstopping belaagden.

De Verenigde Staten stellen dat de Amerikaan, volgens Pakistanen Raymond Allen Davis geheten, diplomatieke onschendbaarheid geniet en moet worden vrijgelaten. De Pakistaanse autoriteiten laten zich niet over zijn diplomatieke status uit en zeggen dat het aan de rechter is om te beslissen. Een andere rechter heeft ondertussen bepaald dat Davis Pakistan niet mag verlaten.

In Pakistan heerst een sterke anti-Amerikaanse stemming. De vrees bestaat dat vrijlating van de ambassademedewerker tot onlusten kan leiden. Behalve de twee belagers die werden doodgeschoten kwam bij het incident op 27 januari ook een voorbijganger om het leven die werd aangereden toen Amerikanen in een andere auto hun landgenoot te hulp schoten.