Rijk is meer kwijt aan minder arbeidsongeschikten

Redactie

Ondanks een sterke daling van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is de overheid hier meer geld aan kwijt. Het aantal met een WAO- of WIA-uitkering daalde tussen 2006 en vorig jaar van 704.000 naar 597.000, maar de totale kosten stegen van 7,6 miljard euro naar 7,9 miljard euro. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De kosten zijn toch gestegen doordat de kosten aan uitkeringen per jaar met 4 procent zijn gestegen. Een mogelijke verklaring is volgens een woordvoerder van het CBS dat de uitkeringen meegroeien met de lonen. Hij wijst er ook op dat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten is verhoogd van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon.

De afname van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering komt doordat de WIA per 2004 is ingevoerd. Die is strenger dan de WAO, waardoor minder mensen aanspraak konden maken op een uitkering.

Degenen die voor 2004 al een WAO-uitkering hadden, mochten die houden. Het aantal mensen met een WAO-uitkering is inmiddels ook gedaald doordat mensen weer aan de slag konden, doordat ze 65 werden of doordat ze omkwamen.