Massale demonstraties in Jemen

Redactie

Vele duizenden voor- en tegenstanders van het bewind van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn donderdag de straat op gegaan. In de hoofdstad Sanaa en diverse andere steden vonden betogingen plaats. De oppositie had voor donderdag opgeroepen tot demonstraties in alle provincies van het land.

In Sanaa verzamelden zich duizenden tegenstanders van Saleh op het terrein van de universiteit om vandaar een protestmars te houden. Zij eisten dat Saleh, die al bijna 32 jaar aan de macht is, zijn biezen pakt. "Dertig jaar van beloften en dertig jaar van leugens" luidde de leuze op een van de spandoeken van de betogers.

Elders in de hoofdstad togen duizenden aanhangers van Saleh naar het Tahrir-plein. Zij riepen dat de oppositie erop uit is chaos in het land te creëren. Het kwam tot confrontaties tussen beide groepen, maar de alom aanwezige veiligheidstroepen wisten de vechtenden te scheiden.

Saleh zei woensdag dat hij afziet van een volgende termijn als president en dat hij ook niet zal proberen de macht aan zijn zoon over te dragen. Saleh sprak tot een vergadering van beide kamers van de Jemenitische volksvertegenwoordiging. Ook riep hij de oppositie op tot een dialoog over politieke hervormingen en zei hij haar eisen te willen bespreken.

Er is steeds meer verzet tegen de door de Verenigde Staten gesteunde Saleh. Kennelijk voelt hij de druk nu nog sterker sinds de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte. Eerder heeft Saleh getracht de groeiende weerstand tegen zijn bewind te beteugelen door de strijdkrachten meer soldij te bieden en geruchten dat hij zijn zoon klaarstoomde voor zijn opvolging, steevast te ontkennen. Desondanks gingen in januari tienduizenden mensen in de hoofdstad Sanaa de straat op en werd luidkeels om Salehs aftreden geroepen.

Salehs huidige ambtstermijn loopt af in 2013. Er zijn evenwel voorstellen voor een grondwetswijziging die het hem mogelijk zouden maken om nog twee termijnen van tien jaar te blijven zitten.

De revolte in Tunesië en de jongste ontwikkelingen in Egypte noopten Saleh ertoe zijn regering te gelasten de inkomstenbelasting te halveren en de prijzen van consumptiegoederen te beteugelen. Voorts werd de beveiliging van strategische plekken in Sanaa en omgeving drastisch opgevoerd.