The White Stripes houden ermee op

Marc (MPG)

The White Stripes gaan uit elkaar. De band uit Detroit die voor een opleving van garage-rock zorgde in het eerste decennium van de 21ste eeuw heeft dat bekendgemaakt op zijn website.

"Artistieke meningsverschillen liggen niet ten grondslag om ermee op te houden, evenals gezondheidsproblemen. Jack en Meg White voelen zich goed en zijn gezond", aldus de band. "Het is een mix van redenen, maar de belangrijkste reden is dat we op een hoogtepunt willen stoppen. We willen niet afdwalen naar bedenkelijk niveau."

"The White Stripes horen niet meer bij Meg en Jack. De White Stripes zijn nu voor jullie. En nu kun je er alles mee doen wat je maar wilt. Het mooie van muziek is dat het eeuwig kan duren als mensen dat willen. Bedankt voor het delen van deze ervaring. Jullie inbreng zal nooit verloren gaan en wij zijn jullie allemaal dankbaar", luidt een verklaring van de band.

De band was al minder actief in de laatste jaren. De tours waren al minder frequent en sinds het album Icky Thump uit 2007 was er al geen nieuw materiaal verschenen. Enkel een documentaire en enkele tv-optredens hielden de band nog in de spotlichten.

Jack White verhuisde in 2006 naar Nashville en opende er het Third Man Music Complex. Ook was hij actief in de band Raconteurs en Dead Weather, ook deed hij productiewerk voor artiesten als Wanda Jackson en Loretta Lynn. Deze zomer nog vertelde hij de krant de Detroit Free Press dat een reactivering van de White Stripes nog mogelijk was.


The White Stripes - 'Seven Nation Army'