Onderzoek naar bijwerking griepvaccin

Onderzoekers gaan na of het vaccin tegen Mexicaanse griep narcolepsie veroorzaakt. In Finland en Zweden is deze zeer zeldzame aandoening bij meer dan tachtig kinderen ontdekt nadat ze waren ingeënt met Pandemrix, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag.

Normaal komt deze ziekte bij een op de honderdduizend mensen voor. Na de ontdekking in de Scandinavische landen is nagegaan of de ziekte ook in andere Europese landen plotseling vaker voorkomt.

Dat bleek niet het geval. In Nederland is de ziekte bij twee kinderen geconstateerd, waarvan een met zekerheid, nadat ze waren ingeënt met Pandemrix. "Maar we houden de ontwikkelingen scherp in de gaten", zegt een woordvoerder van het CBG.

De komende tijd vergelijken de Europese landen gegevens uit databanken. De onderzoekers willen nagaan of het een andere oorzaak heeft dat de ziekte nu alleen vaker voorkomt in de Scandinavische landen.

Kenmerken van narcolepsie zijn onweerstaanbare slaapaanvallen, plotselinge spierverslappingen na emotionele buien, angstige dromen en niet kunnen bewegen na het wakker worden.