Omkoopschandaal schokt sumoworstelen

Olga Kroeders

Een omkoopschandaal in het sumoworstelen heeft Japan geschokt. Drie worstelaars in de traditionele sport gaven inmiddels toe wedstrijden te hebben verkocht. Dat meldde de Japanse minister van sport vandaag na een onderzoek.

Sumoworstelen wordt in Japan gezien als een bastion van Japanse traditie en cultuur. Van de omvangrijke worstelaars wordt daarom onberispelijk gedrag verwacht.

De politie vond sms'jes op in beslag genomen telefoons waaruit zou blijken dat tot wel dertien sumoworstelaars betrokken zijn bij de praktijken. Uit de berichtjes zou blijken dat de worstelaars honderdduizenden yens, het equivalent van duizenden euros, vroegen om wedstrijden te verliezen.

Het schandaal is niet het eerste dat de sumowereld in recente jaren bezighoudt. De telefoons waarop de sms'jes stonden, waren in beslag genomen toen sumoworstelaars werden beschuldigd van illegaal gokken op honkbalwedstrijden. Dat zouden ze doen bij onderwereldfiguren.

In 2009 was er al een schandaal rondom wijdverspreid marihuanagebruik binnen de sport. Toen werden drie Russische sumoworstelaars uit de sport verbannen.