Makelaars willen verwijderingsbijdrage kantoorpand

Redactie

Bij de bouw van een nieuw kantoor moet gelijk een verwijderingsbijdrage worden betaald. Daarmee kunnen gemeenten dan een oud kantoorgebouw slopen of opknappen. Dat is een plan van een samenwerking van elf makelaarsbedrijven, Dynamis, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

De bedrijven presenteren het plan donderdagmiddag bij een congres over het bestrijden van leegstand in kantoren. In Nederland staat volgens de krant 6,5 miljoen vierkante meter aan kantoren vrij terwijl er nog steeds kantoren worden gebouwd.

De brancheorganisatie voor vastgoedbeleggers IVBN is positief. "Alles wat bijdraagt aan de strijd tegen leegstand is welkom", zegt directeur Frank van Blokland in de krant. Hij vraagt zich wel af of er genoeg nieuwe kantoren worden gebouwd om genoeg geld bijeen te krijgen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu noemt de verwijderingsbijdrage een optie en onderzoekt de wettelijke mogelijkheden. Het is niet duidelijk wanneer de belasting van kracht zou kunnen worden en hoe hoog de bijdrage zou zijn.


Makelaars willen verwijderingsbijdrage kantoorpand (Foto: Novum)