Verhagen wil geen borden met benzineprijzen

Redactie

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) voelt niets voor een verplicht systeem van borden langs de weg waarop automobilisten geïnformeerd worden over benzineprijzen. De Kamer drong hier woensdag op aan bij de minister, maar die antwoordde dat dit geen overheidstaak is en prima kan worden overgelaten aan de vrije markt.

Volgens Verhagen kunnen consumenten die de benzineprijzen van tankstations willen vergelijken op meerdere internetsites terecht. Ook zijn er applicaties voor telefoons die weggebruikers vertellen hoeveel een liter brandstof bij verschillende tankstations kost. Er zijn dus vergelijkingsmogelijkheden genoeg, vindt de minister.

Een systeem waarbij weggebruikers door middel van borden aan de kant van de weg op de hoogte worden gesteld van de brandstofprijzen bij tankstations in de buurt ziet hij dan ook niet zitten. Het geeft volgens hem alleen maar extra administratieve lasten, terwijl het consumenten weinig oplevert. In Frankrijk en Spanje, waar een dergelijk systeem wel bestaat, staan volgens Verhagen vaak genoeg verkeerde prijzen op de borden.

Onder anderen PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma drong aan op meer transparantie. Verhagen wees haar erop dat bij het binnenrijden van een willekeurige gemeente ook geen borden staan waarop te zien is wat de prijzen in de verschillende supermarkten zijn. Voor tankstations hoeft wat hem betreft dan ook geen uitzondering worden gemaakt.


Verhagen wil geen borden met benzineprijzen (Foto: Novum)