Bedrijf gesloten na gebruik illegaal uitzendbureau

Redactie

Bedrijven die bij herhaling gebruikmaken van een illegaal uitzendbureau moeten hun deuren sluiten. Ook komt er een wettelijke registratieplicht voor uitzendbureaus. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag in het televisieprogramma Nieuwsuur. Hem is duidelijk geworden dat boetes niet voldoende afschrikken.

Zo'n honderdduizend, vooral Poolse, werknemers zijn slachtoffer van uitbuiting door uitzendbureaus, zo bleek in de uitzending. "Ze worden heel slecht behandeld en de overheid moet ze dan helpen, hoewel ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben", zei Kamp.

Vorig jaar zijn volgens Kamp duizend uitzendbureaus 'gericht' gecontroleerd door de Arbeidsinspectie. "Bij een kwart was iets verkeerd, ik vind dat te veel." Kamp wil dat mensen misstanden actiever gaan melden via telefoonnummer 0800-2700000. Meldingen kunnen anoniem en ook in het Pools worden gedaan.

In Nederland zouden zo'n zes- tot zevenduizend malafide uitzendbureaus actief zijn, die lak hebben aan alle wet-en regelgeving. Uit onderzoek in opdracht van de Stichting naleving cao bleek in september dat de economische crisis de misstanden in de uitzendbranche heeft verergerd. Vooral in de tuinbouw en de vlees- en transportsector zou uitbuiting hoogtij vieren.

Zo mogen arbeiders vaak niet ziek zijn, krijgen ze minder dan het minimumloon en geen vakantiegeld. Ook moeten ze geregeld veel geld betalen voor slechte huisvesting. Het lijkt een moderne vorm van slavernij, vindt Nieuwsuur. Tien tot twintig Polen, onder wie uitbeners in een slachterij, gaan een rechtszaak aanspannen tegen hun uitzendbureau.