Gemeenten willen geen 'bedrijfspolitie'

Redactie

Gemeenten zien geen heil in het voorstel om particuliere beveiligers te bewapenen en bonnen te laten uitschrijven. De baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer stelde dit voor, omdat er volgens hem te weinig politiecapaciteit is voor de opsporing van strafbare feiten.

Het in het leven roepen van een 'bedrijfspolitie' is geen goede optie, laat de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie weten. Dit staat volgens de VNG namelijk op gespannen voet met de beginselen van de rechtsstaat.

Het geweldsmonopolie berust bij de overheid, brengt de organisatie in herinnering. De gemiddelde particuliere beveiligingsmedewerker is niet opgeleid voor politietaken en heeft niet het gezag van een politieagent.

De maatregel zou de werkdruk van de politie ook niet erg verminderen, omdat particuliere beveiligers geen boetes kunnen opleggen of geweld mogen gebruiken. Zo moet bijvoorbeeld een aangehouden winkeldief uiteindelijk aan de politie worden overgedragen.

Brouwer zei tegen de NOS dat beveiligers de bevoegdheden van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) moeten krijgen, zodat zij boetes kunnen uitdelen en verdachten kunnen aanhouden. Gemeenten kunnen nu al BOA's inhuren, stelt de VNG, die op zich niet tegen samenwerking met 'private partners' is.

De VNG heeft met het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek laten doen naar toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Ongeveer zeven procent van het totaal aantal toezichthouders en handhavers in de openbare ruimte wordt extern ingehuurd. Het gaat volgens de VNG om zo'n driehonderd voltijdbanen.

De Nederlandse Politiebond had tegen de NOS ook al gezegd niets te zien in het plan van Brouwer. Volgens de bond leidt het plan tot verwarring bij burgers.