'VDH' juicht rentree Thorpe toe

Matthias (Veritaz)

Pieter van den Hoogenband is enthousiast over de terugkeer van Ian Thorpe in de zwemsport. Van den Hoogenband liet dat desgevraagd weten in het NOS Sportjournaal. Thorpe stopte in 2006 maar kondigde kortgeleden zijn terugkeer aan. Hij wil in 2012 meedoen aan de Spelen van Londen op de 100 en 200 meter vrij.

"Normaal heb ik het niet zo op comebacks in de sport", aldus de Nederlander. "Dat stemt me niet vrolijk. Maar toen ik zijn verhaal hoorde, vond ik het toch wel erg leuk. Wat hij teweeg heeft gebracht. De periode 1998, toen hij voor het eerst wereldkampioen en nog zestien moest worden, tot 2004 Athene. Dat waren gouden jaren voor het zwemmen. Daarvan heb ik meegeprofiteerd."

Als de vergelijking met Michael Phelps wordt getrokken, leunt Van den Hoogenband toch naar Thorpe. "Thorpe was grensverleggend bezig. Hij was een kampioen in het water en op het droge. Nu zijn er iets te veel grijze muizen. Thorpe kan een frisse wind brengen, de jongeren op scherp zetten. En misschien gaat Phelps eens leren de zaken ook buiten het zwembad beter aan te pakken."

Overigens denkt de 32-jarige ex-zwemmer dat de jeugd goed tegenstand kan bieden aan Thorpe. "De oude tijden zijn voorbij. Nu staat er een nieuwe generatie op en dat is een goede generatie, geweldige zwemmers. Phelps wil de 100 en 200 vrij ook zwemmen. Racen tegen hem of tegen die Braziliaanse en Franse jongens... Ik wil Ian graag tegen die gasten zien zwemmen en ik ben blij dat ik dat niet hoef."