Sportvissers luiden noodklok over Markermeer

Redactie

Sportvisserij Nederland tekent bezwaar aan tegen de vergunning die beroepsvissers hebben gekregen om in het Markermeer te vissen. De belangenorganisatie ziet geen andere manier om de 'zware' overbevissing in het IJsselmeer en Markermeer tegen te gaan. "De maat is vol."

Hoewel de beroepsvisserij, de sportvissers en de overheid al jaren erkennen dat een halvering van het aantal vissers noodzakelijk is om de meren van de 'ondergang' te redden, lukt het maar niet om maatregelen te treffen, stelt de organisatie.

De gevolgen voor onder meer het ecosysteem zijn 'desastreus'. Naast paling en snoekbaars zouden inmiddels ook veel andere vissoorten door overbevissing worden bedreigd, terwijl visserijactiviteiten volgens Sportvisserij Nederland nauwelijks worden gecontroleerd.

De meren staan vol met netten en er zwemmen bijna alleen nog maar onvolwassen vissen in, stellen de sportvissers. Daarnaast verdrinken veel watervogels in de netten.

Sportvisserij Nederland ziet de beroepsvisserij overigens niet als hoofdschuldige, maar de overheid. Daarom tekent de belangenorganisatie bij de provincie Flevoland bezwaar aan tegen de vergunning voor beroepsmatig vissen op het Markermeer. De organisatie hoopt hiermee op langere termijn de weg vrij te maken voor een echt duurzame visserij.