Veel animo voor GroenLinks-congres

Redactie

GroenLinks maakt zich op voor een druk congres. Het maximum aantal leden heeft zich aangemeld voor het congres dat zaterdag plaatsvindt in het Utrechtse Vredenburg. Zo'n 1500 GroenLinks-leden discussiëren dan onder meer over het besluit van de Kamerfractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz.

Vanwege de besluitvorming over de missie is de aanmelding voor leden met stemrecht opnieuw opengesteld. Binnen anderhalf uur waren de 130 nieuwe plaatsen vergeven. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit en de brandweervoorschriften kunnen er geen extra leden meer bij. Mensen die niet aangemeld zijn kunnen het congres vanuit de foyer of een tent bij Vredenburg volgen.

Het oordeel van het congres zal overigens niets veranderen aan de instemming van de fractie met de nieuwe Afghanistan-missie. Er zal wel een motie van afkeuring worden ingediend tegen fractievoorzitter Jolande Sap. De kans dat zij, amper twee maanden nadat ze aantrad, haar biezen pakt naar aanleiding van de motie is echter klein.

Zo'n 550 leden hebben hun lidmaatschap opgezegd sinds Sap donderdagnacht akkoord ging met de missie. Volgens een woordvoerder van het partijbureau meldden zich daarentegen ook vierhonderd nieuwe leden aan. Een deel van hen laat weten dat ze vinden dat de fractie een 'moedig besluit' heeft genomen. GroenLinks heeft zo'n 27.500 leden.

Volgens de zegsman van GroenLinks is het normaal dat het ledental schommelt rond politieke ontwikkelingen. Toen GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak in opspraak raakte vanwege zijn verleden als milieuactivist zegden ook veel leden hun lidmaatschap op, en kwamen er veel nieuwe leden bij.

Bij de ChristenUnie, een andere partij die worstelde met de missie in Afghanistan, hebben rond de tien mensen hun lidmaatschap opgezegd. Evenzoveel mensen werden sinds vorige week lid. Volgens een woordvoerder kent de achterban van de ChristenUnie een hele andere traditie dan die van het GroenLinks. "De ChristenUnie heeft nog nooit tegen een missie gestemd. We hadden vorige week problemen met hoe de missie ingericht was, maar als het even kan zullen wij een missie altijd steunen."