VVD voert landelijke campagne

Redactie

De VVD gaat een landelijke campagne voeren in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Bij belangrijke debatten wordt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer Loek Hermans naar voren geschoven, maakte het campagneteam woensdag bekend. "Voor ons zijn het landelijke verkiezingen", zegt campagneleider Aptroot.

De liberalen zijn er op gebrand dat VVD, CDA en PVV na de verkiezingen een meerderheid in de senaat behalen. De Eerste Kamer wordt via 'getrapte verkiezingen' door de Provinciale Staten gekozen. "We willen zeker stellen dat het kabinet de komende vier jaar voluit door kan gaan. Daar is een meerderheid in de Eerste Kamer voor nodig", legt Aptroot uit.

Hij verwacht dat de focus op de landelijke politiek ook meer kiezers naar de stembus trekt. Bij Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst een stuk lager dan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Aangezien de VVD er gunstig voor staat in de peilingen, vreest Aptroot dat veel kiezers 'achteroverleunen' en thuisblijven.

De provinciale lijsttrekkers staan ook achter deze landelijke aanpak, aldus Aptroot. De partij gaat verder campagnevoeren op drie bekende VVD-thema's: economie, veiligheid en bereikbaarheid. Volgens Aptroot wordt het een 'positieve campagne' waarbij de partij zich tegen niemand afzet.

Met regeringspartner CDA en gedoogpartner PVV zijn geen afspraken gemaakt over een 'niet-aanvalsverdrag'. Er is wel afgesproken met het CDA dat premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) geen prominente rol spelen tijdens de campagne. Rutte zal wel 'zichtbaar' zijn.