Obama: transitie in Egypte moet nu beginnen

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Egyptische leider Hosni Mubarak opgeroepen direct te beginnen met het proces van de machtsoverdracht. Dat deed hij dinsdag.

Eerder op dinsdag maakte Mubarak bekend zich niet verkiesbaar te stellen voor een volgende termijn. Hij wil aanblijven tot de verkiezingen van september. De betogers die massaal op de been waren om zijn aftreden te eisen, hoonden die woorden weg.

Obama sprak Mubarak kort nadat die de Egyptische bevolking had toegesproken. "Hij erkent dat de status quo niet lang kan voortduren en dat er veranderingen moeten plaatsvinden", zei Obama over Mubarak. "Gedurende duizenden jaren heeft Egypte vele momenten van verandering gekend en de stem van het Egyptische volk zegt ons dat dit ook zo'n moment is." Hij zei ook tegen Mubarak dat hij ervan overtuigd is dat 'een ordentelijke transitie betekenisvol en vreedzaam dient te zijn en nu moet beginnen'.

Dat doet vermoeden dat de concessies van Mubarak naar mening van de Verenigde Staten niet voldoende zijn, maar Obama ging er niet verder op in. Hij vermeed te zeggen dat hij vindt dat Mubarak direct moet aftreden en benadrukte dat het niet aan de VS is om de leiders van Egypte te kiezen.