[Upd] Schoten gelost in Alexandrië

Rein (anoniem_17012024013905)

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdagavond in een speech bevestigd dat hij in september pas af zal treden als president. Hij deed de speech nadat de Amerikaanse president Obama hem aanraadde om zich niet verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen in september.

Mubarak begon de speech met de woorden "landgenoten, ik spreek tot u in moeilijke tijden". Verder zei hij dat de demonstraties gemanipuleerd zijn door zij die 'chaos willen veroorzaken en de grondwet met voeten willen treden'. Ook had hij het één en ander te melden over het leger. Mubarak gaf aan dat het niet 'in de natuur' van de soldaten ligt om bevelen te negeren. Verder ontkent hij ooit de intentie gehad te hebben om zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Naast deze opmerkingen zal Mubarak de Egyptische Eerste en Tweede Kamer de opdracht geven de wet dusdanig te wijzigen dat alle partijen voortaan mee mogen doen met de verkiezingen. Momenteel mag enkel de partij van Mubarak de Nationaal Democratische Partij meedoen.

Hij heeft het Egyptische volk verzekerd dat hij 'is geboren en zal sterven in Egypte'.

De hele speech is hier na te lezen in het Engels.

Hij sprak het volk toe na een week van protesten tegen zijn 30-jarige regime. De dictator heeft in die week diverse keren gereageerd op de protesten. Voornamelijk door het ontslaan van zijn regering en deze voor het grootste deel te herbenoemen.

Deze veranderingen binnen de Egyptische regering waren niet acceptabel voor de duizenden mensen op het Tahrir plein. Steeds harder werd de roep om een 'million man march' op dinsdag 1 februari. Volgens vele schattingen is dat getal bijna, tot meer dan, verdubbeld.

Hoewel vele mensen naar huis trokken dinsdagavond, waren er ten tijde van de speech naar schattingen nog zo'n 900.000 mensen aanwezig op en rond het Tahrir plein. Meteen na de speech reageerden de aanwezige demonstranten woedend met de woorden 'Irhal, Irhal, ya gabaan' (Ga weg, ga weg lafaard).

Update 22.19 uur
Reuters meldt op dinsdagavond dat de populaire Egyptische nieuwslezer Soha el-Nakash na 20 jaar haar baan bij de Egyptische staatstelevisie heeft opgezegd. Ze gaf als reden 'een gebrek aan zelfs minimale ethische waarden' bij het naar buiten brengen van de protesten. Tevens meldde ze tijdens de pauzes met collega's naar andere nieuwszenders te kijken waar wel de gewelddadige massaprotesten in Egypte getoond werden.

Update 23.26 uur
Tijdens de speech van Mubarak zijn een paar honderd pro-Mubarak mensen de menigte in Alexandië geïnfiltreerd. Na de speech begonnen zij pro-Mubarak leuzen te schreeuwen. Hierna zijn de twee groepen door het leger van elkaar gescheiden. Een militair heeft op een pantservoertuig de demonstranten toegesproken.

Ondanks de moeite die het leger heeft gedaan, is het niet gelukt om een confrontatie te vermijden. Er wordt door verslaggevers van Al Jazeera beweerd dat diverse demonstranten in bezit zijn van wapens. Onbekend is welk kamp deze wapens in handen hebben.

Er zijn diverse schoten gelost. Onbekend is wie er geschoten heeft en op welke groep dit gericht was. De demonstranten blijven stenen gooien naar elkaar. Het leger is ter plaatse met meerdere voertuigen, waaronder een tank.

Dit alles is te volgen op Al Jazeera English.

De verslaggever van Al Jazeera zegt dat de schoten in de lucht gelost worden en niet op de demonstranten.

Update 23.35 uur
Diverse verslaggevers melden nu dat de pro-Mubarak demonstranten politieagenten zouden zijn. De anti-Mubarak demonstranten juichen ondertussen het leger toe en roepen hen op een kant te kiezen en zich tegen Mubarak uit te spreken. Ook vormen ze een menselijke ketting, om zodoende de pro-Mubarak mensen de toegang tot het Mahatit Masr plein te ontzeggen.

Binnen afzienbare tijd wordt er een persconferentie verwacht van de Amerikaanse president Obama over de situatie in Egypte.

Update 23.57 uur
Ook op het Tahrir plein in Caïro zijn er pro-Mubarak demonstranten aangekomen. Volgens Ayman Mohyeldin, verslaggever voor Al Jazeera, zijn de pro-mensen puur en alleen gekomen om te provoceren. Ze scanderen dat Mubarak nooit weg zal gaan.

De eerste indicatie die Mohyeldin kreeg dat de regeringsgezinden eraan kwamen, was dat de militairen hun kogelwerende vesten aantrokken. Enkele minuten daarna kwam de pro-groep het plein op met motoren. Hoe deze langs de barricades zijn gekomen is nog onbekend.

Volgens Mohyeldin hebben de mensen in de pro-groep stokken en andere wapens mee. Wederom beschermt het leger de anti-demonstranten.

Update 00.50 uur
Obama gaf zojuist een persconferentie op het Witte Huis over de situatie in Egypte. Hierin sprak hij over 'enorme demonstraties in Egypte door mensen die verandering willen en eisen'. Hij gaf aan fel tegen het gebruik van geweld te zijn. Vervolgens prees hij het leger. Dat heeft zich, volgens Obama, perfect gedragen door te kiezen voor het beschermen van de burgers en opbreken van rellen.

Hij sprak Mubarak ook toe. Obama gaf aan dat de stemmen van de Egyptenaren duidelijk waren in hun eis dat de tijd van 'de huidige leider van het land' voorbij is en dat het volk een directe overgang van leiding eist.

Tegen de jongeren van Egypte zei Obama dat Amerika hun stemmen hoort. Ook benadrukte de president de nauwe band tussen de VS en Egypte.


Obama laat zich uit over de situatie in Egypte (bron: CNN/YouTube)