Amsterdam zet mes in openbaar vervoer

Redactie

Het GVB moet met ingang van volgend jaar behoorlijk bezuinigen. Avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen worden geschrapt, routes worden ingekort en er wordt minder vaak gereden. Op deze manier hoopt de gemeente 13 miljoen euro te besparen. Dat zegt verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) in een interview met Het Parool.

Reizigers zullen veel merken van de ingrepen, beaamt de Stadsregio Amsterdam, die zich bezig houdt met de aanbestedingen. Wel wordt volgens een woordvoerder voornamelijk het mes gezet in lijnen die minder goed gevuld zijn. Ook rijden metro's in het weekeinde minder vaak en gaan geplande uitbreidingen, onder meer van het nachtnet, niet door.

Na volgend jaar wordt er volgens Wiebes nog veel meer bezuinigd op het openbaar vervoer. Volgens het regeerakkoord moet dan jaarlijks 70 miljoen worden bezuinigd. "Op onderhoud en infrastructuur kunnen we nauwelijks besparen en dus zal het geld vooral uit het exploitatiebudget van 122 miljoen per jaar moeten komen. Dat wordt vanaf 2013 dus gehalveerd", zegt Wiebes.

Van de zestien tramlijnen blijven er vanaf 2013 slechts tien over, geeft Wiebes aan in de krant. Van de 44 buslijnen in de regio zouden er maar liefst 20 verdwijnen.

Het GVB-personeel is boos en heeft harde acties aangekondigd. Op 14 februari staat een staking gepland. Ook reizigersverenigingen en de gemeenteraad reageren afwijzend op de plannen.

Wiebes collega-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het 'onacceptabel' dat zes van zestien tramlijnen en de helft van alle buslijnen wordt geschrapt, twittert hij.


Amsterdam zet mes in openbaar vervoer (Foto: Novum)